KERGE (Bağ Bozumu) Bastık (Pestil), Cevizli Sucuk, Kesme, Kırma ve Pekmez
Kerge ;Bağlarda toplanan Üzümün sıkılmasıyla başlayan
Pekmez, Bastık, Cevizli Sucuk, Kesme, Kırma gibi ürünler elde edilen
dönemlerdir. Bölgemizde onlarca çeşit üzüm arasında en çok üretilen üzüm çeşidi
olan Şire üzümü kerge de en çok kullanılan üzümdür.
Üzüm sıkılarak
elde edilen üzüm suyu kazanlarda farklı yöntemler ile kaynatılır, bu yöntemler
elde edilmek istenen ürünlere göre değişmektedir. Genel olarak 3 farklı türde
pekmez üretimi vardır.
·
Gün Pekmezi
·
Kara Pekmez
·
Teşt Pekmezi
Gün Pekmezi Ham üzüm suyu büyük
kazanlarda Üzerine köpük gelinceye kadar kaynatılır, Kazanın üzerindeki köpük
alınır ve Kazanda kaynayan üzüm suyu Sinilere (Tepsilere) alınarak güneşe konur
bu üzüm suyu günlerce güneşte kalarak Pekmez şekline üretimi en zor pekmez
türlerindendir.
Kara Pekmez Ham üzüm suyu büyük kazanlarda Üzerine köpük
gelinceye kadar kaynatılır, Kazanın üzerindeki köpük alınır ve Kazanda kaynayan
üzüm suyu Pekmez oluncaya kadar kaynatılır. Diğer Pekmezlere göre daha acımsı
bir tadı olmasına rağmen en çok tüketilen pekmezdir.
Teşt Pekmezi Ham üzüm suyu büyük kazanlarda Üzerine köpük
gelinceye kadar kaynatılır, Kazanın üzerindeki köpük alınır ve Kazanda kaynayan
üzüm Genelde bakırdan yapılmış leğenlerin içerisine belirli ölçeklerde alınarak
kaynatılarak elde edilir.
Bastık (Pestil) Ham üzüm suyu büyük kazanlarda konur
içerisine nişasta ve Bağ toprağı eklenir ve Üzerine köpük gelinceye kadar kaynatılır,
Kazanın üzerindeki köpük alınır ve karıştırılarak kaynatılmaya devam edilir
kıvamına gelince de uygun araçlarla kumaşların üzerine alınır kumaşın üzerine
yayılan bulamacın üzerine susam serpiştirilir ve güneşe konur ve birkaç gün
içerisinde bastık hazır hale gelir.
Sucuklu Ceviz Ham üzüm suyu büyük kazanlarda konur içerisine
nişasta ve Bağ toprağı eklenir ve Üzerine köpük gelinceye kadar kaynatılır,
Kazanın üzerindeki köpük alınır ve karıştırılarak kaynatılmaya devam edilir
kıvamına gelince daha önceden İpe saplanmış cevizler bir kez bulamacın
içerisine daldırılır ve güneşe konarak kuruması beklenir.
Kesme ve Kırma Ham
üzüm suyu büyük kazanlarda konur içerisine nişasta ve Bağ toprağı eklenir ve Üzerine
köpük gelinceye kadar kaynatılır, Kazanın üzerindeki köpük alınır ve
karıştırılarak kaynatılmaya devam edilir kıvamına gelince de uygun araçlarla siniler
alınır ve içerisine isteğe bağlı olarak ceviz fındık fıstık gibi yemişler konarak
güneşe koyulup kuruması beklenir.
Yorum yaz